Logo-half-klein 5 mei Bevrijdingsfestival Museumplein

De Mobiele Picknicktafel organiseerde een openbare picknick tijdens het bevrijdingsfestival Amsterdam op 5 mei op het Museumplein. Als gespreksvoer stelde de MPT u de volgende vraag: “Waar wilt u van bevrijd worden?
De MPT serveerde dit keer geen pannenkoeken en smoothies, zoals u van ons gewend bent. De MPT heeft het publiek in stijl ontvangen en bood u eetbare tulpenbollen*, tulpenbladeren en bloementhee aan. De tulpenbol staat symbool voor armoede en honger in de oorlog. Maar weet u hoe ze smaken? U schoof aan en heeft ze geproefd.
Bekijk HIER de foto’s.

* Tulpenbollen: In de WO II dienden tulpen als voedsel. Minder bekend is dat de tulpenbol verantwoordelijk was voor de eerste speculaties op de financiële markten in de Gouden Eeuw. De piek van de tulpenmanie was in februari 1637. Toen werden tulpenbollen verkocht voor meer dan twintig keer het jaarsalaris van een ervaren vakman. Het wordt gezien als de eerst waargenomen speculatieve bubbel. De term tulpenmanie is vaak gebruikt als metafoor voor een grote economische bubbel.

Kudde.info schoof op Bevrijdingsdag aan bij de MPT en maakte foto's met als thema: dans u vrij in de Gouden Lijst. Enkele foto's vindt u HIER, meer op de website van Kudde.

Verslag van de dag door
NAP-magazine:
‘Proef eens, je oma at het vroeger ook.’ Zo worden bezoekers van het Bevrijdingsfestival op het Museumplein vanmiddag aangespoord om bloembollen, tulpenbladeren en bloementhee te proeven. Ook wij nemen een hapje tulpenbol, die we dippen in chocoladefondue. Het smaakt naar koude, smakeloze aardappel. Deze hongerwinter-kost is een onderdeel van de Mobiele Picknicktafel, een project dat de beeldvorming rond armoede wil beïnvloeden door middel van dialoog.

De biologisch geteelde tulpen en de tulpenbollen zijn gesponsord door Peter&Coen Timmerman uit Bennikbroek en QualityBulbs uit Enkhuizen.

MPT 5 mei-04-klein